Rochii de mireasa

Istoria rochiei de mireasa

Rochia de mireasa este poate preocuparea cea mai mare a unei fete pentru ziua cea mare, tocmai de aceea alegerea rochiei poate fi o adevarata provocare deoarece culoarea si stilul depind de religia si cultura celor care au decis sa se casatoreasca.

Cu o prezenta de aproximativ 2000 de ani, rochia de mireasa a fost purtata prima data de femeile din Egiptul antic, care purtau mai multe randuri de drapaje din materiale simple. In Grecia mireasa alegea rochia alba ca un simbol al bucuriei, albul fiind culoarea de sarbatoare. La nuntile romane miresele aduceau tribut lui Hymen, zeul fertilității sii casatoriei, imbracand rochii simple, albe, din materiale subțiri, moi. Ceea ce este special pentru miresele din acele timpuri atat romane cat ai elene este ca fetele le erau acoperite cu voaluri colorate ca semn al supunerii și devotamentului fata de viitorul sot.

In Evul Mediu datorita credintei in zeul soare Ra rochia de mireasa avea culorile curcubeului, miresele imbracandu-se in diferite nuante de galben, portocaliu si rosu. Prin anii 1500 culoarea dominanta devine albastrul gatul fiind acoperit complet, iar podoabele erau foarte rar intalnite. Prin 1600, rosul revine in vestimentatia rochiei de mireasa si apar cu predilectie corsetul, broderia, manecile cu volane exagerate si tulul. In anii 1700, rozul si tonurile de roz purpuriu, pal – pastelat, crinolina si corsetul sunt caracteristici importante ale perioadei ale rochiei de mireasa.

La începutul secolului XX rochiile de mireasa erau legate de stilul victorian al rochiei de mireasa alba cu maneci lungi, voal lung din cap pana în picioare si de gulerul inalt ce imbraca in intregime gatul. Atunci pentru prima data creatorii si producătorii de imbracaminte confectioneaza pentru mirese serii mici de rochii „la gata”.

Spre sfarsitul secolul XX creatoarea Coco Chanel distruge aproape toate tabu-urile si în privinţa rochiilor de mireasa. În 1920, ea introduce rochia scurta insa cu trena lunga, conservand culoarea alb dedicata acestui eveniment. Stilul devine mai simplu si reflecta schimbarea rolului femeii in societate.

In timpul Marii Crize din anii ’30, fetele ajung sa se marite in cea mai buna rochie pe care o au. Dupa Al Doilea Razboi Mondial, prosperitatea readuce in atentia candidatelor la măritis rochia alba victoriana. Actrita Grace Kelly, casatorita in aprilie 1956 cu Printul Rainier III de Monaco a purtat o rochie cu guler inalt, cu maneci lungi si fusta closata, croita din 8 metri de tafta, 30 de metri de tul din matase si dantela veche de 125 de ani.

Astazi, exista rochii de mireasa disponibile in toate gamele de pret, iar traditiile occidentale au slăbit pentru a include un curcubeu de culori si varietate de lungimi, care acum sunt considerate acceptabile. Femeile pot cumpăra rochii gata confecționat in urmatoarele modele: